Werk

Songs for Thomas Piketty

Op wisselende locaties in de binnenstad staan ‘bedelende gettoblasters’. Erbovenop staat een schoteltje voor muntgeld. De gettoblasters zingen en vragen om een bijdrage.

We worden tegenwoordig overstelpt met hulpvragen. In eigen land neemt armoede toe, binnen Europa worden we gevraagd de Grieken bij te staan en grote groepen vluchtelingen doen een beroep op onze gastvrijheid. Door economen als Thomas Piketty weten we inmiddels dat de kloof tussen arm en rijk de komende decennia alleen maar zal toenemen.

lees meer

Om weerstand te bieden aan het luider wordende geweeklaag vegen we de openbare ruimte schoon: sinds een aantal jaar is het verboden te bedelen, daklozen worden verdreven uit toeristenzones onder andere door de plaatsing van anti-daklozen meubilair. Mededogen hebben we geïnstitutionaliseerd, we maken liever geld over aan een betrouwbare hulporganisatie dan aan de eerste de beste bedelaar. Het idee van de openbare ruimte als spiegel van de samenleving verdwijnt daarmee.

Songs for Thomas Piketty plaatst de hulpbehoevenden voor even terug in de openbare ruimte. Een moment lijken ze de neoliberale etalagesamenleving te “hacken”, de stemmen eisen radicaal de aandacht op. Het vraagt de toevallige voorbijganger te kijken naar zijn eigen ongemak: hebben we de arme nodig om te praten over armoede? Voelen we mogelijk meer empathie voor een machine dan voor de mens die zij representeert?

www.songsforthomaspiketty.com

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Video

Songs for Thomas Piketty, een compilatie | video: Thorsten Alofs

Pers

"Onder druk van City Marketing, toerisme en commercie, worden bedelaars van straat geweerd en verschijnt er steeds meer anti-dakloze meubilair. Ik vroeg me bij dit project af of we objecten net zo behandelen als de daklozen die ze belichamen. Voor de handhavers van stadstoezicht blijkt er nu weinig verschil."

'Stadstoezicht verwijdert kunstproject van Dries Verhoeven', Joke Beeckmans voor Theaterkrant.nl (03-06-2016)lees het bericht

"I hope to deactivate the 'autopilot' of passersby. If we show it for a long time, people might tune it out the same way they tune out homelessness. I want to leave before that happens."

''Begging boomboxes' are bringing attention to poverty in the Netherlands', Savonne Anderson voor Mashable.com (30-03-2016)lees het artikel (in het Engels)

"City marketing is of growing importance in the way public space is been shaped."

'These Boomboxes Beg For Money In Cities Where Homeless People Aren't Allowed To', Adele Peters voor Fastcoexist.com (24-03-2016)lees het artikel (in het engels)

"Songs For Thomas Piketty (...) raakt aan beeldende kunst en ideeëntheater. Applaudisseren hoeft niet, maar je komt wel thuis met vragen waarvan je niet wist dat je ze had".

'Verhoeven laat gettoblasters bedelen', Dick van Teylingen voor Theaterkrant.nl (17-03-2016)lees de recensie

"Sommige mensen worden er ongemakkelijk van, ze weten zich geen houding te geven. Iemand anders zei dat ze meer bewust was toen ze dertig meter na de recorder een 'echte' bedelaar zag."

'Meer bewust van bedelaars door kunstproject gettoblasters Utrecht', nieuwsredactie AD/UN (07-03-2016)lees het artikel

"De stad wordt steeds gepolijster. Verontrustende elementen worden uit beeld gewerkt. Er is antidakozen-meubilair – bankjes met in het midden een armleuning, zodat je er niet op kan liggen. Als je in de straten van Amsterdam muziek wil maken moet je eerst auditeren".

'Machines die om geld vragen', Berengaria Liedmeier voor Straatnieuws Utrecht (05-02-2016)lees het artikel

radio en televisie

Radio Rijnmond doet verslag van straat in Rotterdam (17-03-2016).

beluister het item

Lucas De Man bezocht voor AVROTROS’ Kunstuur Hacking Habitat en sprak met Dries (06-03-2016).

bekijk de uitzending (vanaf 6:50)

Verslaggever Ewout de Bruijn van NOS Radio 1 sprak met Dries tijdens de opening van Hacking Habitat (26-02-2016).

luister hier (vanaf 1:31:40)

Credits

concept Dries Verhoeven

stemmen Alexander Schröter, Adriana Pop, Safet, Natalia Goga, Julia Scepanovic, Vlado Doknic, Sascha Stojanovic, Neso Vukanovic, Tatiana Maslova en Dorothea Nikiporczyk

artistieke assistentie Bart van de Woestijne, Ieme Soes

productie Studio Dries Verhoeven

realisatie gettoblasters onder begeleiding van Roel Huisman

techniek Roel Evenhuis

opname en editing Wouter Messchendorp

geluidstechniek Tjalling Bal

ontwikkeling software Sylvain Vriens

fotografie Willem Popelier, Jan Duerinck,
Sander Marsman

video Thorsten Alofs

met dank aan Z!, de Amsterdamse straatkrant

in coproductie met de internationale kunstmanifestatie Hacking Habitat en Festival de Keuze.

Mede mogelijk gemaakt door bijdragen van het Mondriaanfonds, het Fentener van Vlissingen Fonds, het K.F. Hein Fonds en het Stichting Elise Mathilde Fonds.

www.songsforthomaspiketty.com