Werk

Wanna Play?

In Wanna Play? (Liefde in tijden van Grindr) bevraagt Verhoeven de invloed van de smartphone op intimiteit en op het leven in de openbare ruimte. Vanuit een glazen ruimte op een plein chat hij met gebruikers van online dating apps als Grindr en Tinder over het fenomeen en vraagt ze langs te komen om hem te bevredigen in zijn niet-seksuele behoeftes. Hij wast bijvoorbeeld hun haren, zingt samen onder de douche, of vraagt ze of hij een uurtje hun hand mag vasthouden. 10 dagen lang, 24/7 is zijn leven en zoektocht naar verbinding voor iedereen zichtbaar. lees meer

De nieuwe publieke ruimte, het internet, wordt in die tien dagen zichtbaar gemaakt in de analoge publieke ruimte, de straat. Het digitale wordt materieel. Het scherm van Verhoeven’s mobiele telefoon wordt groot geprojecteerd, de chats zijn voor iedereen leesbaar maar geanonimiseerd: met wie hij chat valt niet te achterhalen.

Met de opkomst van dating apps als Grindr en Tinder tekent zich een nieuwe revolutie af op het gebied van intimiteit: een date is ‘on demand’ verkrijgbaar. Als we onszelf goed weten aan te prijzen, met de juiste slogan en de juiste selfie, hebben we toegang tot een oneindige reeks beschikbare mannen en vrouwen. Laten we ons door de apps verleiden tot het consumeren van elkaars aandacht en seksuele potentieel of weten we ons juist sneller en dieper met elkaar te verbinden?

Eén van de gevolgen van het fenomeen is het gestaag verdwijnen van de Queer village, de plekken waar homoseksuelen elkaar vanaf de jaren ’70 ontmoetten en daarmee afwijkende seksuele voorkeuren zichtbaar maakten in de hetero-normatieve buitenwereld. De dating apps zijn voor veel homoseksuelen de meest vanzelfsprekende ontmoetingsplek. Wat betekent het dat het seksueel afwijkende een duidelijke plek heeft in de online wereld, maar in de toekomst misschien minder zichtbaar is op straat?

In een tijdsspanne van tien dagen gaat Verhoeven samen met de mensen die hij ontmoet op zoek naar antwoorden. Zijn bevindingen houdt hij dagelijks bij op een blog.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Video

compilatie Wanna play? (Liefde in tijden van Grindr)

Pers

"Ik zoek altijd naar mogelijkheden om gangbare denkpatronen te doorbreken."

Twee jaar na het voortijdig stoppen van Wanna Play? praatte Dries met het Berlijnse LGBT magazine Siegessäule over de ervaring van destijds (05-11-2016)lees het artikel (in het Duits)

"De intieme en openhartige gesprekken die dit… oplevert geven het publiek een inkijkje in de complexiteit van de homowereld die tot dan toe voor de meesten een gesloten bastion was."

'Een spannende paradox', Anouk Leeuwerink voor Theaterkrant.nl (29-05-2015)lees de recensie

"Ik merk dat ik in deze afgebakende realiteit openhartiger ben dan tegen mijn vrienden. Raar."

'Wel intimiteit, geen seks', Hein Janssen voor De Volkskrant (28-05-2015)lees het verslag

"Het is prima dat apps als Grindr er zijn, maar ze vormen ook een carrousel van voortdurende zelfbevestiging."

‘Is er iemand die met me wil spelen?’, Hein Janssen voor De Volkskrant (28-05-2015)lees het artikel

"Diepgang verdwijnt als iemand mijn geilste pornofantasie lijkt te gaan vervullen."

'Wanna play? Wanna fun?', Kim Bos voor NRC Next (21-05-2015)lees het artikel

"Het zijn vooral Verhoevens performance-installaties als Ceci n’est pas en nu ook Wanna play? die voor reuring zorgen en grote hedendaagse thema’s onder de aandacht brengen van een breed publiek."

'Daten vanuit een glazen huis', Moos van den Broek op Theaterkrant.nl (01-10-2014)lees de recensie

Achtergrond en publieke ontvangst

eigen ervaring

In aanloop naar Wanna Play? schreef Verhoeven een tekst over zijn eigen ervaringen met het medium Grindr en zijn uitgangspunten voor het project.

lees hier de tekst

radio

Met Botte Jellema sprak Verhoeven over Wanna Play? voor het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen.

beluister de uitzending

blog

Tijdens Wanna Play? is het leven van Verhoeven ook online te volgen. Dagelijks postte Verhoeven een blog met zijn gedachten over de ontmoetingen en het leven online.

bekijk hier het blog van de editie in Utrecht (2015)

internet, de nieuwe publieke ruimte?

Het Frans/Duitse ARTE maakte een internetserie over virtuele liefde. Laure Michel sprak met Verhoeven over de implicaties van ’Cyberlove’ op ons persoonlijke leven.

bekijk Cyberlove op ARTE (in het Duits en Frans)

In de aanloop naar Wanna Play? in Utrecht (2015) hing Verhoeven ‘sexy selfies’ van zichzelf op in de binnenstad.

postercampagne-wann-play

controverse

De versie van Wanna play? in Berlijn (oktober 2014) leidde tot ophef, het project moest voortijdig worden gestopt. Hieronder volgt een aantal artikelen en audiofragmenten over het voorval en de ontstane discussie.

Voor NRC Handelsblad schreef Daan van Lent over de gang van zaken voorafgaand aan het voortijdig stoppen van Wanna play? in het artikel ‘Naiëf over homoseks chat-kunst’.

lees het artikel

In deze tekst reflecteert Verhoeven zelf op het voortijdig stoppen van Wanna Play?.

lees de tekst

“Liebe in Zeiten von Grindr? Man begegnet der Suche nach ihr mit so viel Hass, dass man weiter bohren will.” Voor wolfauftausendplateaus.de schreef Kevin Junk het artikel ‘„Wanna Play?“ – Liebe in Zeiten von Grindr. Ein Kommentar’.

lees het commentaar (in het Duits)

“Zurück in den Schrank?”, Siegessäule interviewde Verhoeven over het voortijdig beëindigen van het project (november 2014).

lees het artikel (in het Duits)

Dries sprak bij het radioprogramma Kunststof over het vroegtijdige einde van Wanna play? in Berlijn (oktober 2014).

beluister de uitzending

Op 15 oktober 2014 vond er in theater HAU Hebbel am Ufer een bijeenkomst plaats – Wanna Play? – Eine Reflexion – waarbij betrokkenen discussieerden over de gebeurtenissen rond Wanna Play?.

beluister de discussie
lees het statement van Nathan Fain (in het Engels)
lees het statement van Martin Dannecker (in het Duits)

Voor de Argentijnse krant Pagina 12 schreef Lola Arias het artikel  ‘El Amor en los tiempos virtuales’, waarvoor ze Verhoeven interviewde.

lees het interview (in het Spaans)

compilatie Berlijn

In deze videocompilatie van de editie in Berlijn wordt de ophef op straat getoond, vlak voor het voortijdig beëindigen van het project.

bekijk de video

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Credits

concept Dries Verhoeven

productie Studio Dries Verhoeven, Saskia Schoenmaker (2015) en Janne Callsen (2014)

techniek Roel Evenhuis en Matthias Schäfer (2014)

projectie chats Sylvain Vriens

fotografie Sascha Weidner (2014) en Willem Popelier (2015)

video Thorsten Alofs (2015)

dramaturgie Cornelius Puschke (2014)

begeleiders publieke gesprek Esmee Dorenbos, Daphne Gakes, Ghislaine Huizinga, Lenne Koning, Reshma Jagernath, Harmen van Twillert, Sietske de Vries en Bart van de Woestijne (2015)

Wanna Play? is ontwikkeld in coproductie met HAU Hebbel am Ufer (2014, Berlijn) en SPRING Festival (2015, Utrecht).