Nieuws

WORK WORK WORK – Heel veel werken over arbeid

Van 30 mei t/m 2 juni bezetten we alle zalen, hoeken en gaten van Frascati met WORK WORK WORK, onderdeel van Amsterdam Art Week 2024. Samen veranderen we het theater vier dagen lang in een museum voor performance werk. Acht uur, een werkdag, is het gebouw geopend. Te zien zijn een groot aantal performances, beeldende en video-installaties die de relatie tussen werkgever, uitvoerende en de kijker als kunstconsument verkennen. In de grote zaal staat Broeders verheft u ter vrijheid, eenmalig keert deze installatie na de pandemische première terug:

In een geautomatiseerd distributiecentrum zingen tien Bulgaarse performers, die ervaring hebben als arbeidsmigrant, acht uur lang een historisch arbeidslied. Hun werkonderbrekingen zijn afgeleid van die bij e-commercebedrijf Bol.com. Door robotica en zang naast elkaar te plaatsen, bevraagt de voorstelling de waarde van het werkende lichaam, de arbeidersbeweging en de erfenis van het socialisme in tijden van automatisering.

Naast Broeders… is tijdens WORK WORK WORK o.m. te zien:

Time Clock Piece van de legendarische Taiwanese kunstenaar Tehching Hsieh, naast de Time Machine van Julian Hetzel. Van 11 april 1980 tot 11 april 1981 stempelde Hsieh elk uur in op een tijdklok die was geïnstalleerd in zijn studio in het centrum van New York. Tegelijkertijd maakte hij een foto van zichzelf en de klok. Een registratie van de 16mm film en verschillende documenten tonen de vrijwel feilloze uitvoering.

De Litouwse Anna-Marija Adomaityte maakte een werk op basis van haar ervaringen bij McDonald’s.

Pierre Bal-Blanc filmde zijn monotone werkomstandigheden als performer in een museum in Hamburg.

Frascati-maker Gosia Wdowik realiseert een nieuw werk, vanuit haar doorlopende fascinatie met burn-outs.Begin april kun je het volledige programma online vinden bij Frascati. We adviseren je om het museum minimaal twee uur lang te bezoeken. Naar verwachting is het gebouw vroeg op de dag rustiger. We nodigen je uit om je bezoek naar draagkracht te betalen.

Beeld Time Clock Piece copyright Tehching Hsieh.