Werk

Sporenonderzoek

Toeschouwers lopen alleen door een verlaten station. Op zijn mobiele telefoon gaat de bezoeker in gesprek met een performer, ze praten over de routes die de bezoeker heeft afgelegd in zijn leven. Aan het eind van de voorstelling blijkt de performer de gegevens te hebben verwerkt in een verhaal. Schijnbaar betekenisloze verhalen krijgen onverwacht een belangrijke plaats binnen de voorstelling. Uiteindelijk verlaat de bezoeker het station op een rijdend bed.

lees meer

Door het gebruik van de mobiele telefoon stelt de performance vragen over het verschil tussen de fysieke en mentale ruimte waarin we ons bevinden; terwijl ons lichaam zich voortbeweegt in ruimte A, is ons denken vaak bij ruimte B. Op sleutelmomenten in de performance vallen die twee ruimtes met elkaar samen. De transferruimte die een station normaliter is, verandert door het werk in een plek voor stilstand en reflectie, de tijd lijkt er bevroren.

In Frankrijk speelde Sporenonderzoek onder de titel Mobile/Immobile in een verlaten haven. In Maastricht maakte Verhoeven met studenten van de toneelschool een versie in de oude Sphinx fabriek.

Video

Sporenonderzoek (2005)

Pers

"Een weldadige ervaring, theater dat echt over de bezoeker zelf gaat."

'Weldadige treinreis door droomwereld', Wilfred Takken in NRC Handelsblad (24-05-2005)lees de recensie

"Al met al een origineel, liefdevol uitgewerkt concept, dat een sterke ervaring oplevert."

'Lady Macbeth als een furie met de nodige zelfs', Karin Veraart in De Volkskrant (27-05-2005)lees de recensie

Achtergrond

maakproces

Liesbeth Groot Nibbelink sprak met Verhoeven over de totstandkoming van Sporenonderzoek en publiceerde ‘Performing stories. Over het maakproces van Sporenonderzoek. Interview met Dries Verhoeven’.

lees het interview

Credits

concept Dries Verhoeven

fotografie Dries Verhoeven

spelers Ronald Armbrust, Marcus Azzini, Jette van den Berg, Femke Bouma, Marije op ’t Eijnde, Tâmara Gouw, Nanda Kling, Tim Murck, Salém Riani, Stefan Rokebrand, Esther van Rooijen, Anna Schoen, Daniëlle van de Ven, Dries Verhoeven, Menno Vinke en Joeri Vos