Werk

Donkere Kamer

Donkere Kamer is een installatie-voorstelling over de kracht en de onmacht van het menselijk oog in het tot stand brengen van intimiteit. Zes blinde performers filmen de stad die ze zelf niet kunnen zien met een panorama-camera. Dit filmmateriaal wordt in de voorstellingsruimte rondom de toeschouwers geprojecteerd. De tastende mens, lopende in de stad, wordt in de voorstelling tegenover de ziende mens in het theater geplaatst. Bezoekers ervaren hoe de blinden de stad, elkaar en uiteindelijk ook die bezoekers zelf waarnemen en hoe dat verschilt of overeenkomt met hun eigen ervaring. De performers praten over hun verlangen aan intimiteit/seksualiteit en hoe de afwezigheid van gezichtsvermogen hen daarbij helpt of in de weg zit. lees meer

Uiteindelijk betreden de blinden met hun camera de theaterruimte, er is geen daglicht meer waarmee kan worden gefilmd, dus ook geen projectie. Gezamenlijk bevinden bezoekers en performers zich in een donkere ruimte.

Video

Donkere Kamer (2011)

Pers

"De verbluffende inzichten van de blinde spelers... tonen dat de menselijke waarneming meer is dan de som van alles wat we met onze zintuigen ontvangen. Liefdevol ontbranden de performers de lichten in de hoofden van het publiek."

'Der blinde Spiegel', Gabriella Lorenz in de Münchner Abendzeitung (26-09-2011)lees de recensie (in het Duits)

"Dunkelkammer is een indrukwekkende demonstratie van eigenmachtigheid, een geslaagde voorstelling waarin we bewust worden gemaakt van de kracht van ons voorstellingsvermogen. Een eyeopener."

'Licht aus, Kopfkino an', Michael Stadler op Nachtkritik.de (01-10-2011)lees de recensie (in het Duits)

"Dunkelkammer is een soort laboratorium waarin de toeschouwer zijn eigen sensibiliteit aan een onderzoek onderwerpt... Met al deze imponderabilia past deze productie zeer goed bij de Münchner Kammerspiele onder artistieke leiding van Johan Simons, die de toeschouwers weliswaar niet wil storen, maar ook niet met rust wil laten, die speelt en laat spelen met theatervormen... Met het verstand alleen kun je geen greep krijgen op de werken van Verhoeven. Maar de intieme sfeer die hij in zijn Dunkelkammer creëert, roept iets op, wellicht gedachten, in de breedste zin van het woord, over onze eigen verhouding tot de waarneming van vreemden."

'Blind durch München', Egbert Tholl voor Süddeutsche Zeitung (04-10-2011)lees de recensie (in het Duits)

"Donkere kamer is een voorstelling die zoals al het werk van Verhoeven speelt met de zintuiglijke ervaring. Verhoeven stapelt laag op laag. Dat levert fascinerende beelden op."

'Kijken door blinde ogen', Moos van den Broek voor Theaterkrant.nl (18-05-2012)lees de recensie

"Door samen te werken met drie blinde acteurs en met behulp van slimme videoprojectie weet Verhoeven ons gedurende de vorstelling langzaam van onze ziende wereld in die van de blinde te trekken. Beschrijven de blinden eerst wat zij denken dat wij zien, aan het einde illustreren ze treffend wat zij in het pikkedonker waarnemen."

'Inspiratie ongeraapt van de straat', Robbert van Heuven voor Trouw (21-05-2012)lees de recensie

"Ik kwam erachter dat ik een romantisch ideaal op blinden projecteerde. Ik wilde hen zien als degenen die het ijdele publiek terecht zouden wijzen."

'Blind zien', Karin Veraart voor De Volkskrant (18-05-2012)lees het interview

Credits

regie Dries Verhoeven

dramaturgie Koen Tachelet (2011) en Nienke Scholts (2012)

met tekstbijdragen van Tim Etchells

techniek Münchner Kammerspiele, Roel Evenhuis, Karl Klomp en Peter Zwart

licht Jürgen Kolb

geluidsontwerp Johann Jürgen Koch

fotografie Julian Röder en Kris Dewitte

video Thorsten Alofs

spelers Saïd Gharbi, Leslie Mader, Livia Buoni, Charlotte Glorie (2012), Adam Hachana (2012), Gerlinde Sämann (2011), Bernard Claus (2011) en Manuela Schemm (2011)

in coproductie met Münchner Kammerspiele, Festival a/d Werf en Stadsschouwburg Amsterdam